event-320809 event-320809

Näyttelyt

Kapteenit - moniosaajia merellä ja maissa


Järjestäjä:Wahlbergin museotalo
Paikka:Wahlbergin museotalo
Osoite:Uusikaupunki
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Kapteenit - moniosaajia merellä ja maissa

Uusikaupunki on aina ollut merikaupunki, ja sen asukkaat ovat saaneet elantonsa merenkulusta. Vielä 1800-luvulla kaupungin yleisimmät ammatit olivat juuri merenkulun ammatteja. Merikapteenit eivät kuitenkaan olleet vain kapteeneja, eikä kapteenin työ ollut pelkästään miehistön päällikkönä toimimista. Kapteeni vastasi kaikesta mitä laivalla tapahtui, ja hän olikin niin johtaja, lääkäri, pappi kuin liikemieskin, jonka vastuulla oli usein myös huolehtia siitä, että laiva sai mahdollisimman tuottoisia lasteja. Usein kapteeni omisti myös osan laivasta.
Merikapteenit olivat usein myös laivanvarustajia, laivanrakennuttajia ja laivayhtiöiden johtajia.

Merikaupungin porvaristoon kuuluvat kapteenit olivat myös yhteiskunnallisesti aktiivisia, ja mukana monissa luottamustoimissa. He kuuluivat kaupungin varakkaimpiin asukkaisiin, joten he olivat luonnollisesti kiinnostuneita siitä, kuinka kaupunkia hoidettiin ja kehitettiin, jo pelkästään omien liiketoimiensa takia.

Kapteenit olivat muiden rooliensa lisäksi yleensä myös aviomiehiä ja isiä. Isän ammatti aiheutti haasteita koko perheen elämään, mutta usein myös mahdollisti mukavan toimeentulon ja hyvät yhteydet ulkomaille.

Kommentoi tapahtumaa (0)